Hva skjer hvis kroppen får for lite jern?

Jern er et viktig mineral som kroppen trenger for å fungere optimalt. Jern er spesielt viktig for dannelsen av hemoglobin, som er en komponent i de røde blodcellene som frakter oksygen rundt i kroppen. Hvis kroppen får for lite jern, kan det føre til ulike helseproblemer. 

Anemi er den vanligste tilstanden som oppstår når kroppen får for lite jern. Anemi oppstår når kroppen ikke får nok røde blodceller eller hemoglobin til å transportere oksygen til kroppens vev. Denne kan føre til symptomer som tretthet, utmattelse, svakhet, blekhet og hjertebank. I alvorlige tilfeller kan det også føre til hjertebank, pusteproblemer og svimmelhet.  
 

Immunforsvar og hjerne 

Lave jernnivåer kan også påvirke immunforsvaret. En studie publisert i tidsskriftet Journal of Nutrition fant de at lave jernnivåer kan føre til svekket immunforsvar, som kan øke risikoen for infeksjoner og sykdommer. En annen studie fra Journal of Nutrition viser at lave jernnivåer kan påvirke hjernen. Her fant de at lave jernnivåer kan påvirke kognitive funksjoner, inkludert hukommelse og konsentrasjon. Forskere tror da at dette kan skyldes mangel på oksygen i hjernen. Jern er en viktig bidragsyter for transport av oksygen i kroppen. 
 

Hvorfor kan man ha for lite jern? 

Det er flere grunner til at kroppen kan få for lite jern. Noen av de vanligste årsakene inkluderer blodtap, for eksempel fra menstruasjon eller blødninger i mage-tarmkanalen, som kan føre til tap av jern fra kroppen. Lave jernnivåer kan også skyldes dårlig absorpsjon av jern fra maten, som igjen kan skyldes tilstander som cøliaki eller inflammatorisk tarmsykdom.  

En annen vanlig årsak er at man rett og slett ikke spiser nok jernrik mat. Matvarer som er rike på jern er: kjøtt, fjærkre, grove kornprodukter, sjømat, bønner, linser og grønne bladgrønnsaker.  

Det er viktig å oppsøke lege dersom man opplever symptomer på lave jernnivåer eller anemi. Tidlig diagnose og behandling kan bidra til å forebygge og forhindre alvorlige helseproblemer. 

aminoJern 25 mg er et jerntilskudd egnet for alle med jernmangel. Ferrochel® bisglycinat chelat er godt dokumentert i mange kliniske studier.

 

  • Effektivt opptak av jern
  • Skånsom mot magen
  • Vegansk og velegnet til alle