Nyttig å vite om jern og jerntilskudd

Hvorfor er jern så viktig?

Kroppen er helt avhengig av jern for å fungere. Alle cellene i kroppen inneholder små mengder jernholdige enzymer og jern er nødvendig blant annet for energiomsetningen.

Jernet er en viktig del av hemoglobinet som gir blodet den røde fargen. Det er jernet som binder oksygen fra lungene slik at de røde blodcellene kan frakte oksygenet vi puster inn rundt til kroppens celler. Vi kan godt si at de røde blodcellenes eneste oppgave er å frakte oksygen fra lungene til kroppens celler ved hjelp av hemoglobin, samt å legge forholdene til rette for å frakte karbondioxsyd tilbake til lungene. Ca 70% av jernet i kroppen er bundet til hemoglobinet i de røde blodcellene.

Hva menes med jernlager og blodprosent?

Størstedelen av jernet i kroppen brukes til å frakte oksygen fra lungene til kroppens celler. Dette jernet er en del av hemoglobinmolekylet som er en viktig del av de røde blodcellene. Når du måler blodprosenten er det altså andelen av hemoglobin i blodet som måles. På fagspråket kalles dette for hemoglobinverdi.

Kroppen har også et lager av jern. Det aller meste er lagret i leveren, bundet som protein-jernforbindelsen ferritin. Når du skal måle kroppens lager av jern kalles det serum-ferritin-verdi.

Når kroppen forbruker mer jern en den tilføres gjennom kosten vil jernlageret gå tilbake og etter hvert tømmes helt. Først når jernlageret er i ferd med å tømmes vil blodprosenten, eller hemoglobinverdien, begynne å synke. Jernmangel defineres som en tilstand der blodprosenten er normal, men hvor kroppens jernlager er i ferd med å tømmes.

Blodmangel, på fagspråket kalt jernmangelanemi, er en tilstand der både kroppens jernlager er tomt og blodprosenten er for lav.

Jerntilskudd-ikke for alle!

Hemokromatose er en arvelig tilstand hvor det absorberes for mye jern fra kosten som kroppen ikke klarer å utnytte eller kvitte seg med. Dette fører til for høye konsentrasjoner av jern i leveren, og vil over tid kunne skade leverfunksjonen. Hemokromatose vil kunne avsløres ved en måling av jernlageret. Man antar at ca 20,000-30,000 nordmenn kan være rammet av hemokromatose og for denne gruppen kan det være nødvendig å tappe blod regelmessig for å redusere kroppens jernlager.

Morsomt å vite

  • Du produserer så mye som 115 millioner røde blodceller hvert minutt
  • Det er ca 25.000 milliarder røde blodceller i kroppen til et voksent menneske
  • Det tar mindre enn et halvt minutt fra en rød blodcelle forlater hjertet til den kommer tilbake
  • Dersom vi legger alle røde blodceller til et menneske etter hverandre vil de gå fem ganger rundt jorden ved ekvator
  • En rød blodcelle ”lever” i ca 120 dager før den brytes ned

aminoJern 25 mg er et jerntilskudd egnet for alle med jernmangel. Ferrochel® bisglycinat chelat er godt dokumentert i mange kliniske studier.

 

  • Effektivt opptak av jern
  • Skånsom mot magen
  • Vegansk og velegnet til alle