Vegetarianere

 Som vegetarianer eller veganer skal du være ekstra oppmerksom på at du får nok jern gjennom kosten. Noen grønnsaker inneholder jern, men jern man får fra frukt og grønt tas ikke like godt opp i kroppen sammenlignet med jern fra kjøtt. Derfor har mange vegetarianere behov for å supplere kosten med et daglig tilskudd av jern.

Når du skal sette sammen et variert og jernholdig kosthold som du får mye jern fra, er det viktig at du kjenner til hvilke matvarer som både hemmer og fremmer opptak av jern i kroppen. Vitamin-C er kjent for å øke opptaket av jern, mens drikkevarer som kaffe og te som inneholder polyfenoler bidrar til å hemme opptaket av jern i kroppen.

I en vegetarkost er det rikelig med jern i korn og fullkornsprodukter samt bønner, linser, grønnkål, rosenkål, erter og sukkererter. For vegetarianere og veganere er det viktig å vite at man skiller mellom 2 typer jern: hemjern og ikke-hemjern. Hemjern finnes bare i animalske matvarer og er bundet til proteiner. Kilder til hemjern er ofte kjøtt og innmat. Ikke-hemjern finnes fritt i både vegetabilske og animalske matvarer og gode kilder til ikke-hemjern er særlig bønner, linser og grove kornprodukter.

Det er fullt mulig å få i seg nok jern i et plantebasert kosthold, og det kan være lurt å følge med på hvilke matvarer som kan være gode kilder til jern slik at man får i seg rikelig med jern gjennom kosten.

Gode råd om jern og kosthold

Du bør lese deg opp på hvilke matvarer som fremmer opptak av jern i kroppen. For eksempel kan det være å drikke appelsinjuice til forskjellige måltider.

Et annet godt alternativ kan være å kombinere poteter (som er rik på C-vitamin) med spinat – som inneholder mye jern.

Samtidig er det viktig at du ikke får i deg for mange matvarer som hemmer opptak av jern. I en artikkel i NHI skriver de at te, kaffe og kalsiumholdige matvarer hemmer opptak av jern og kan med fordel inntas med noen timers intervaller fra måltider med høyt jerninnhold.

aminoJern er produsert av ikke-animalske ingredienser

aminoJern er det ideelle jerntilskuddet for deg som er vegetarianer eller veganer. Det inneholder ingen animalske ingredienser og er godkjent av the Vegetarian Society.

Du trenger også bare èn tablett daglig for å få i deg den jernmengden du trenger.

aminoJern 25 mg er et jerntilskudd egnet for alle med jernmangel. Ferrochel® bisglycinat chelat er godt dokumentert i mange kliniske studier.

 

  • Effektivt opptak av jern
  • Skånsom mot magen
  • Vegansk og velegnet til alle