Graviditet og behov for ekstra jerntilskudd

Jernbehovet øker i svangerskap, og det anbefales at alle gravide får målt ferritinnivå (jernstatus) ved første svangerskapskontroll, for å finne ut om et tilskudd er nødvendig.

Jerntilskudd til gravide

I en artikkel i NHI står det skrevet at graviditet og fødsel fører til et økt behov for jern.

Når du er gravid stiger ditt behov for jern. Nå er det nemlig to mennesker som forbruker jerndepotene i kroppen din. Under graviditeten økes blodmengden i kroppen med cirka 50 %, noe som krever ekstra jern.

Helsedirektoratet anbefaler at alle gravide får kontrollert jernverdiene ved første svangerskapskontroll.

Jern i kostholdet

Jernbehovet blir ofte dekket gjennom vårt normale kosthold. Kjøtt, fisk og fjærkre inneholder et høyt innhold av jern. Det gjør også korn og brødvarer.

Dersom du ønsker å øke opptaket av jern i kostholdet anbefales det å spise syrlige bær. Det kan man ofte finne i musli og frokostblandinger.

Hvorfor er nok jern viktig i svangerskapet?

Jern trengs til fosterutvikling, morkake og blodtap under fødselen. 

Jern er nødvendig for at fosteret skal utvikle seg normal; jern bidrar blant annet til normal kognitiv utvikling. Mangel på jern i svangerskapet øker også risikoen for lav fødselsvekt hos den nyfødte, og for tidlig fødsel.

Plages du med kvalme og dårlig matlyst, kan det være vanskelig å ta jern. Dette da mange får kvalme og treg mage av jerntilskudd. AminoJern kan være et godt alternativ, da dette tas god opp i kroppen og sjelden gir bivirkninger på magen.

aminojern Ferrochel er klinisk testet på gravide

Et forskningseksperiment utført av Næstved Sykehus i Danmark viser at aminoJern opptas godt av gravide. Det betyr at en mindre dose aminoJern vil dekke behovet ditt for jern. I tillegg er aminoJern både vegetabilsk og skånsomt mot kroppen.

Under fødselen er det normalt å miste mellom 0,2 og 0,4 liter blod. For å gjenoppbygge kroppens jerndepot etter graviditet og fødsel, så kan det være smart å ta jerntilskudd rett etter fødsel.

aminoJern 25 mg er et jerntilskudd egnet for alle med jernmangel. Ferrochel® bisglycinat chelat er godt dokumentert i mange kliniske studier.

 

  • Effektivt opptak av jern
  • Skånsom mot magen
  • Vegansk og velegnet til alle